Hur många tänker på belöning i form av leversnittar, lek och bus eller verbal belöning med ljus och pipig röst kombinerat med hög entusiasm och energi? Det funkar säkert i väldigt hög grad om man har en långsam hund som behöver sättas igång – tror jag. Jag har ingen som helst erfarenhet av det, och jag är rent generellt väldigt ointresserad av den typen av kommunikation med min hund.

För mig som har levt med och lärt mig hantera en hund med extremt hög energi och intensitet under tio års tid, är frågan om energinivå det allra, allra viktigaste. Det kanske kommer att förändras när jag har en hund med annan energinivå – vad vet jag. Men för tillfället är min åsikt att en hög energinivå inte är något att eftersträva hos en hund.

Det finns ju olika saker att belöna en hund för, tänker jag. När Ella var valp och vi tränade rumsrenheten berömde jag henne väldigt mycket verbalt och troligen lite pipigt när hon kissade och bajsade utomhus. Förmodligen kommer jag att göra det igen med nästa hund – om än kanske inte fullt så pipigt. Den som lever får se, misstänker jag.

Annat där jag konstant har belönat Ella under hela hennes liv är när hon har bajsat. Jag började tidigt med att hon skulle sätta sig och vänta medan jag plockar upp bajset, så att jag ska slippa bli överraskad av plötsliga ryck i kopplet och kanske stupa raka vägen ner i bajshögen. Not my idea of fun (men tack och lov har det aldrig hänt). När bajset är upplockat har hon alltid fått en leversnitt. Varje gång när hon har bajsat.

På det stora hela är jag emot belöning i form av att entusiasmera hunden till en hög energinivå. Som jag ser det är det ingenting som gynnar varken hunden eller mig. Ju högre energinivå hunden har, desto mindre förstår den vad du vill.

Som jag ser det är belöningar av det här slaget (höja entusiasm och energinivå) uteslutande till för vår del, inte för hundens. Vi ger en godisbit eller busar lite med hunden och ser att den blir glad – alltså blir vi glada. Men det är vårt sätt att kommunicera, inte hundens. Och eftersom jag råkar vara av åsikten att har man skaffat sig en hund är det ens förbaskade plikt att lära sig kommunicera med hunden på hundens sätt, så är det läge att hitta alternativa sätt att belöna på som hunden kan ta till sig utan att bli exalterad.

För mig vars ledarskap gentemot Ella har åstadkommits genom energi och kroppsspråk, är det inte ett dugg konstigt att använda belöning i form av just energi och kroppsspråk. Ett väldigt effektivt sätt att lära sig använda detta på är att idka tystnad i kommunikationen med sin hund.

Låt bli att prata med din hund på, säg tre dagar i rad. Jag tror att det ganska automatiskt kommer att bli så att din hund blir lugnare, lyssnar bättre (på det du inte säger), och din form av belöning kommer att bli en viss typ av beröring – och bara känslan av att du är nöjd med det hunden gör rätt.

Beröring

Då menar jag inte att hysteriskt och överentusiastiskt klappa om och busa med hunden, utan en enkel klapp på huvudet räcker. Bara en kort beröring för att bekräfta att du sett och är nöjd med det hunden nyss gjorde.

Känsla/energi

Du behöver faktiskt inte berätta för din hund i ord att du är nöjd eller missnöjd. Din hund förstår det ändå eftersom den känner av din energi och den känsla du har i kroppen. Eftersom hundar inte kommunicerar med ord såsom vi gör, är detta fullständigt tillräcklig kommunikation från din sida.

…..

Innebär det här att jag aldrig har eller kommer att belöna min hund? Det är klart att jag har, och det är klart att jag kommer att göra. Jag är människa, jag med. Men jag har lärt mig tillräckligt för att hålla koll på hur jag belönar vad, och när.

Trots allt – Ella var extrem och inte någon särdeles lätthanterlig hund. Det jag verkligen ser fram emot just nu är att få lära känna en helt ny sorts hund och lära mig hur den fungerar.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier