Fredrik Steen är en person jag alltid känner mig kluven inför. Jag har svårt att bestämma mig för om jag gillar honom, eller om jag inte gör det. Med tanke på att han föder upp hundar, tränar hundar, tävlar med hundar, dömer hundar och så vidare, så torde hans kunskapsnivå rimligen vara ganska hög. Jag tror att det för mig personligen handlar om den där balansgången mellan träning och ledarskap, där jag upplever att han (som så många andra) gärna väger över på träningssidan.

Jag har tittat på rätt mycket grejer av Fredrik Steen. Jag har sett tillräckligt mycket av Hundcoachen för att ha bildat mig en uppfattning om hur jag själv ställer mig till Steens teorier och metoder. Jag har också tittat på otaliga klipp från Nyhetsmorgon, där Fredrik och framför allt Lilla Nymo, varit med (men också andra hundar).

Min första uppfattning om Fredrik Steen var att han var lite för mjuk för min smak. Det man ska vara medveten om där, är att jag när Fredrik Steen började dyka upp i tv-rutan, var som mest fascinerad av Cesar Millan, och i jämförelse med Millan är Steen en mes. Punkt.

Som med det mesta annat, har mina tankar om Fredrik Steen förändrats en aning. Han är fortfarande inte min favorit, men bara den senaste veckan har jag sett klipp där jag verkligen dels förvånats över hans åsikter, men också blivit oerhört glad.

Det jag blev allra, allra gladast över är faktiskt Fredrik Steens deltagande på Hundsnack på Hundmässan, vilket jag såg i ett klipp på Youtube senast igår. Snacket började med att handla om huruvida hundar kan bli farliga eller ej, men övergick senare till att delvis handla om vad vi svenskar är bäst på (hundträning) och vad vi har glömt bort att det är lika viktigt (ledarskap).

Se klippet här (det är klart sevärt).

Till skillnad från mig som fortfarande kämpar med att hitta ett språk som gör att det jag vill få fram faktiskt går fram, lyckades Fredrik Steen förmedla skillnaden mellan hundträning och ledarskap på ett vettigt sätt.

Att träna en hund innebär att lära den något som är onaturligt för den (i vissa fall – går emot dess instinkter). Ledarskap, å andra sidan, är att på ett naturligt sätt upplysa hunden om att ett visst beteende inte är ok. Över detta enkla sätt att uttrycka det på – I’m in awe.

Jag tror inte att Fredrik Steen någonsin kommer att bli min husgud när det gäller hundar, men jag har faktiskt ändrat uppfattning om honom en smula. Det är glädjande. Om inte annat så känner jag mig själv tillräckligt väl för att veta att jag har en tendens att tycka att ju närmare någonting är, rent geografiskt, desto mindre credability har det. Jag är fullt medveten om att det är en väldigt löjlig inställning, och jag jobbar på det.

Att Fredrik Steen verkar gå hem hos så många, gissar jag beror på att – ööh, han är svensk. Han har en svensk inställning till hundar, hundträning, ledarskap och så vidare. Han är lite häftig för att han jobbar med att bland annat föda upp och träna hundar som ska ut i tuffare jobb (vilket är sånt som i alla fall jag går igång på) – polishundar, till exempel. Samtidigt så har han hjälpt svenskar med sina högst normala hundar med normala hundproblem, vilket gör honom tillgänglig.

Fredrik Steen på sociala medier

Youtube  (hans egen)
Youtube (Nyhetsmorgon, Fredrik Steen)
Facebook
Instagram

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier