Jag lär ju knappast vara ensam om att vara mer eller mindre värmeintolerant, även om jag tror att ni som faktiskt gillar värme är fler än oss som inte gör det. Oavsett vilket har jag hört att sommaren i år kan bli minst lika varm som den 2018 – och den sommaren tror jag de flesta tyckte blev rätt tradig efter ett tag.

Jag vill poängtera att jag inte har konsulterat med veterinär eller annan hundexpert angående det jag skrivit nedan.

Boyo reagerar också rätt kraftigt på värme – redan vid 15 grader börjar vi justera promenaderna så att vi inte är ute fullt lika länge (ja, förutom just nu när vi inte är ute skitlänge i vilket fall för att jag under ett par dagar till fortfarande får strålning). Molly (katten) gillar värme, men även hon påverkas relativt kraftigt när det blir för varmt. Särskilt som jag har en lägenhet som blir extremt varm sommartid. Det är inte alls ovanligt med innetemperaturer på 27 – 28 grader dygnet runt inomhus. Sommaren 2018 hade jag över 30 grader inne större delen av sommaren – det var fullständigt vidrigt.

Så jag tänkte lista några saker jag gör för att hålla dels mig själv och djuren lite svalare inomhus, just. Det kanske finns någon som kan dra nytta av det. Har du något tips jag inte tagit med – kommentera gärna på Facebook.

Stoppa värmen

Det här är något jag funderat på i rätt många år, men inte kommit mig för att göra, och det är att köpa hem fönsterfilm till bil – den där som faktiskt sänker temperaturen inne i bilen. Jag ska investera i sån nu i år och sätta i varenda fönster jag har, med förhoppningen att det kan sänka temperaturen härinne i alla fall några grader. Kan jag få ner temperaturen till (upp till) 25 grader kommer jag att vara relativt nöjd.

Kylfiltar/madrasser

Det här är mest till djuren. Jag har två kylmadrasser för att ge framför allt hundarna någonstans att svalka sig på, men de har använts mindre än man skulle ha kunnat tro. I alla fall har Boyo inte riktigt fattat poängen med dem. Inte Molly heller, för den delen. Vi får se hur det blir i sommar – de finns i alla fall.

Frysklampar

Jag använder själv frysklampar för att kyla ner mig själv när det är som jävligast med värme. Jag har stoppat ner en frysklamp i bh’n, närmast hjärtat – fast man ska nog vara lite försiktig med det, eftersom jag fick mindre frostskador. Men lindar man in den i en handduk och har innanför kläderna torde det funka. Jag har också haft frysklampar i sängen, och lagt sådana under en filt för Molly att svalka sig med när det är sådär snuskvarmt.

Hundglass

Jag har inget bättre ord för det, men det är inte hundglass som jag köper. Jag gör själv genom att göra isbitar med lite hundgodis i. Enkelt, kallt, hundarna tycker att det är skitkul att tugga i sig – och det svalkar åtminstone tillfälligt. Dessutom blir det en del spillis på golvet som smälter och troligen gör det lite svalare under någon minut eller så.

Blöta ner tassarna

Det här är något jag gör ibland på Boyo (tror inte jag skulle lyckas med Molly 😀 ), trots att han inte gillar att bli våt om tassarna. Men jag har lärt mig att det är bättre att kyla ner tassarna än att utsätta ett hjärta som jobbar hårt i värmen för stark kyla. Kontrasterna blir liksom för stora, och så blir det skitjobbigt bara för det. Jag vet också av egen erfarenhet att det är oerhört skönt att stoppa fötterna (och händerna!) i kallt vatten för att kyla ner sig.

I övrigt

Annars kommer jag, som i normala fall har fönster på glänt och balkongdörren på vid gavel typ året runt, att dra igen så mycket det går utan att jag smäller av (tycker att luften inne blir unken när jag stänger till). Framför allt balkongdörren kommer att vara stängd dagtid, eftersom jag har sol på balkongsidan från lunch till solnedgång.

När vi är ute, jag och Boyo, kommer vi också att hålla oss i skuggan så mycket som möjligt. Dels för att vi båda är väldigt känsliga mot värme, dels för att Boyo är en helsvart hund med rätt mycket päls, och jag dessutom inte får utsätta mig för direkt solljus där jag blivit strålad (fotnot; jag har köpt mig en gigantisk solhatt jag ska ha på mig hela sommaren 😀 ).

Och för den som skulle vilja föreslå att vi ger oss iväg och badar så skulle jag hålla med, om jag hade egen bil. Det har jag inte, och när det är sådär varmt är det för långt att gå till bussen (och det är inte särskilt långt till bussen, kan jag säga). När det är så varmt att både jag och Boyo är halvdöda bara av att existera, så utsätter jag inte någon av oss för mer rörelse än vi nödvändigtvis måste.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier