Till att börja med vill jag få sagt att jag inte har något emot blandrashundar. Alla hundar är hundar, och eftersom jag råkar gilla hundar – well; det går liksom inte att ogilla hundar bara för att det är en hund av en viss sort. Men; det finns några saker jag är fundersam om, som rör just blandrashundar – bland annat frågan om ekonomi.

Jag sitter dagligen och går igenom hundar till salu på Blocket, i princip hela Sverige. Det går trender i vad som är populärt där, har jag märkt. Just nu är det väldigt mycket småhundar, som bara på grund av sin storlek är helt ointressant för mig. För ett tag sen var det väldigt vanligt med blandningar av amstaff/pitbull/rottis och så vidare. Det verkar också vara väldigt populärt med American bull i olika storlekar.

Att en renrasig hund kostar en viss summa pengar är inte så konstigt. En uppfödare av renrasiga hundar lägger ner mycket tid, energi och troligen pengar på att avla inom den ras man valt. Jag har noll koll på vilka kostnader som ligger bakom en valpkull, men kan tänka mig att det är en hel del. Jag vill verkligen inte påstå att alla som föder upp renrasiga hundar gör det på ett snyggt sätt, men där finns det i alla fall en tanke med aveln.

När man börjar blanda hundraser, däremot, verkar det vara världens jävla röra i tankeverksamheten. En av de saker jag tror att jag stör mig på allra mest, är hur man prissätter sina blandrasvalpar. Tidigare har en blandrashund varit betydligt billigare att skaffa, än en renrasig hund. Nu verkar det med somliga blandraser vara precis tvärtom.

Vet ni, att för några veckor sedan såg jag en blandning mellan.. jag minns inte exakt, men jag tror det var Australian shepherd, och pudel. Aussiepoo eller Aussiedoodle, eller liknande, kallades den i annonsrubriken (rättelse; Goldendoodle). Vet ni vad personen som stod bakom kullen ville ha för sina valpar? Hela modiga tjugotvåtusen spänn – per valp.

TJUGOTVÅ JÄVLA FUCKING TUSEN SPÄNN PER VALP!!!

Tjugotvåtusen spänn för en blandrasvalp. Inte långt efter detta såg jag en annan blandning med pudel (tror jag) där priset per valp var artontusen. Alldeles nyss såg jag en blandning mellan bichon frisé och pudel, även den för artontusen.

Är det bara jag, eller börjar blandrasuppfödarna ta sig brösttoner på något sätt, eller? Medans jag å ena sidan inte tycker att man kan mäta liv i pengar, så blir ju det här tillvägagångssättet hos de som tar kullar på sina tikar oavsett vad som blandas, i mitt tycke bara löjligt. De enda renrasiga hundar jag sett i de här prisklasserna är antingen American Bull (från arton till trettiotusen per valp) eller hundar som ställts ut och där det gått extremt bra i utställningsringen eller i andra tävlingar.

De som tar så här hutlösa priser för sina valpar verkar också oerhört stolta över sina blandningar och jag har sett någon påstå att det är första kullen av just den blandningen i Sverige – förmodligen är det därför de tar såna bedrövliga priser för valparna. Personligen anser jag att om man avser att “skapa en ny ras”, så behöver man veta vad man gör och varför, och vad man förväntar sig kunna få fram genom sin avel. Jag har läst om en uppfödare i USA som skapat en ny ras vid namn Bluebay shepherd, och hon har jobbat i tjugo år (om jag inte missminner mig) för att få fram den sorts hund hon vill ha. Och då är det fortfarande stora variationer i hennes kullar.

Något annat jag stör mig på är när man blandar väldigt många raser i en och samma hund, eller när man blandar raser som inte nödvändigtvis blir bra tillsammans. Jag kan till exempel tycka att det är oerhört onödigt att blanda en Amstaff med Rottweiler, Schäfer, Cane Corso, Dogo canario och andra liknande raser. Men jag tycker också att det är onödigt att blanda Border collie med Schäfer, Setter (oavsett vilken) eller någon annan hund som är nervig, högenergisk och så vidare. Det liksom bara bäddar för trubbel – framför allt eftersom man inte automatiskt vet att den som köper en sådan valp vet vad den håller på med, så att det blir bra.

Jag har som sagt var ingenting emot blandraser, men jag anser att det inte nödvändigt att ta valpar efter alla tikar. Men maybe that’s just me.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier