Innan jag ger mig in i ren, skär klagosång vill jag bara be om ursäkt för att jag bloggat så lite den senaste månaden. Det finns flera orsaker till det, bland annat att jag sysslat med en del annat. Jag samarbetar ju med Fenrir Canine Leaders i Storbrittanien, och det har varit en del att göra den här månaden. Men också för att jag haft Lilo så oerhört mycket här hemma. Hon är en väldigt lätt hund att ha, men den ständiga ovissheten om hur länge hon ska stanna, eller när jag behövs nästa gång tar ut sin rätt.

Men nog om det. Nu tänkte jag ägna ett inlägg åt att brista ut i klagosång. Den här gången över fenomenet cyklister. Framför allt cyklister i Västerås, där jag bor.

Är det något cyklister här i Västerås är fullständigt värdelösa på, så är det att använda sina ringklockor. Det finns en anledning till att det sitter en ringklocka på cykeln – det är för att man ska kunna plinga på den och förvarna gående om att man kommer bakifrån. Det är inte svårt att göra, det tar ingen lång tid, det är inte fysiskt ansträngande.

Ändå är det tamejfan knappt en jävel som gör det.

Och det gör mig vansinnig. Nu är det så att jag i princip alltid har en eller två hundar med mig när jag är ute – det är extremt sällan jag går ut utan hund. Men oavsett hur många hundar jag har med mig, anser jag att det är cyklistens jävla skyldighet att upplysa mig om att hen är på väg att cykla om mig. Det är nämligen inte så att jag automatiskt hör en cykel. Det beror väldigt mycket på hur mycket ljud det är omkring mig, om asfalten hen cyklar på är torr eller blöt, om det är mycket folk eller trafik i närheten, och så vidare. Och jag har faktiskt inte ögon i nacken – det har ingen.

Nog för att jag på det stora hela är rätt anti när det gäller folk, men seriöst – cyklister måste verkligen vara helt jävla dumma i hela sina huvuden. Hur kan man tycka och tro att det är ok att cykla förbi någon, bara för att man kan? Hur kan man vara så full av tro på sig själv och sin förmåga att läsa en situation, att man inte tror att en eller två hundar som går på långt koppel, i flexikoppel eller så, inte kommer att göra utfall? Hur kan man tro att en hund – eller för den delen, ett barn, inte kommer att rusa över cykelbanan när man kommer, om man inte på avstånd förvarnar människan om att man kommer, så att denne kan ta in hunden till sidan?

Det har tack och lov aldrig hänt något olyckligt när jag varit ute med någon av mina eller andras hundar, men det spelar faktiskt ingen roll. Att cyklister här i stan har den extremt fula ovanan att inte förvarna mig och andra gående med hund, är inte bara oförskämt, det är arrogant och rent ut sagt livsfarligt. Både cyklist och hund(ar) kan råka illa ut om hunden får för sig att rusa över cykelvägen, göra utfall eller hitta på något annat hyss just när en cyklist passerar.

Dessutom är det så att en del hundar är lättskrämda när det dyker upp saker bakifrån. Lilo är en sån hund. Det är inte alltid hon reagerar, men vissa gånger blir hon väldigt överraskad och hoppar bakåt eller i sidled en bra bit, när någon cyklar förbi. Boyo blir inte överraskad – däremot skulle han gärna kunna tänka sig att jaga den där cyklisten. Han har en tendens att vilja jaga både harar, fåglar, katter, cyklister, folk som springer, skateboards, bilar… inte helt njutbart, om man säger så.

Min personliga åsikt är att cyklister i den här stan borde skämmas. Alltså, på riktigt – skämmas ögonen ur sig. Om det inte vore så hemskt för en eventuell hunds del, önskar jag att det skulle hända en olycka någonstans i stan, som blåses upp i media, och där allting är cyklistens fel.

ANVÄND ERA JÄVLA RINGKLOCKOR, FÖR HELVETE!!!

Och ja, jag blir skitsned. Jag tycker verkligen att det är oförskämt, ohyfsat – och arrogant. Bara för att man själv tror sig veta att man kan passera utan incident, innebär inte det att den man passerar är av samma åsikt. Eller att hundarna är det (framför allt!).

Sen är det precis på samma sätt som när man kör bil; du kan vara hur bra som helst på att köra bil (eller cykla). Det innebär inte att dina medtrafikanter är lika bra på det som du. Lita aldrig på att någon annan gör rätt. Utgå från att det kan ske en olycka. Se till att förebygga och föregå så långt det är möjligt. Och – FÖRVARNA OM ATT DU ÄR PÅ VÄG! Bilar har blinkers. Cyklar har ringklockor. Hur jävla svårt kan det vara?

Och ja, det här gör mig jätteupprörd. Jag har inte lust att se mina hundar skadade för att du inte orkade använda din jävla ringklocka, som sitter på DIN cykel av en anledning. Jag låter gärna mina hundar gå på långt koppel om det inte är någon cykel i närheten. Jag vill väldigt gärna veta när du kommer där på din cykel, så att jag kan ta in hundarna så att det inte blir några tokigheter.

Men det förutsätter ju att du upplyser mig om att du är där. Kan du vara så jävla snäll att göra det?

Tack.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier