Eller ja, han har ju faktiskt upplevt ett tidigare. Men då var han bara drygt två veckor gammal, och bodde ute på landet. Nu är han ett år och bor inne i stan. Jag tycker i och för sig att det blivit betydligt bättre de senaste åren, men det kommer ju ofrånkomligen att bli diverse fyrverkerier. Det har redan börjat lite smått, som alltid.

Det är många år sedan jag bestämde mig för att aldrig lämna mina djur på nyårsafton. En kompis firade sitt första nyår hemma efter en lång rehab på sjukhus, så jag åkte till henne. Hon blev trött tidigt, och på väg hem stannade jag till hos ett par andra vänner tills efter midnatt. När jag kom hem hade min yngsta katt gömt sig under skohyllan. Där och då lovade jag och svor heligt att aldrig lämna dem igen på nyår.

Och efter det har jag inte heller gjort det. Jag är alltid hemma som stöd för mina djur. Nu har jag haft tur som haft och har djur som inte påverkats särskilt mycket. Är det mycket fyrverkerier kan de se lite överraskade och förvirrade ut när det håller på, men på det stora hela har det funkat bra under åren. Ella reagerade inte alls när hon var yngre, men ju äldre hon blev desto konstigare tyckte hon att det var. Sista åren gick det inte att ta ut henne, ens tidigare på kvällen, om det var fyrverkerier och smällare igång i närheten.

Det här blir ju Boyos och mitt första gemensamma nyår tillsammans. Jag tror och hoppas att han inte ska reagera negativt på det, men det återstår att se. Hittills har han inte reagerat alls när folk smäller när vi är utomhus. Det händer inte hela tiden, men ibland när vi är ute på framför allt eftermiddagar/kvällar, smäller det till lite här och var. Han lyfter inte ens ett ögonbryn. Min coola lillprins, liksom. ♥

Eftersom jag (tack och lov!) inte haft djur som reagerat överdrivet negativt har jag inga som helst bra tips på hur man kan hjälpa en hund eller katt som blir livrädd för allt det där otäcka på nyårsafton. Jag har inte den blekaste aning, faktiskt.

Men jag tror att jag personligen skulle satsa på att stänga igen alla fönster (jag som dessutom avskyr att ha stängda fönster!) och balkongdörr, dra för gardiner och försöka få det så tyst och mörkt som möjligt inne. Jag skulle också se till att ta ut hunden någon timme innan det värsta sätter igång, och sedan vänta med att gå ut igen tills allt är klart.

Men det viktigaste av allt, tror jag – i alla fall för mig, är att vara hemma med dem. Genom mina reaktioner visar jag om det är värt att reagera på det som händer – som med allt annat, men det här är ju specifikt för den här dagen.

Även om jag själv kommit lindrigt undan med mina djur, tycker jag otroligt synd om alla de djur som lider den här dagen. För att inte tala om alla vilda djur. Det är ett fullständigt onödigt lidande som lätt kan åtgärdas. Jag blir skitglad när jag ser butiker som slutat sälja fyrverkerier, men jag tycker att det borde förbjudas helt för privatpersoner. Att kommunerna gör det nere på stan en viss tidpunkt – tja, det må väl vara hänt.

Men det måste inte vara fyrverkerier över en hel stad under ett par timmars tid. Det är faktiskt inte nödvändigt (även om det är väldigt vackert att titta på).

Oavsett; jag hoppas att du och din hund/katt/vad du nu har för djur, får en trevlig nyårsafton tillsammans och att ni klarar er utan lidande. Jag ska hålla tummarna för både er, samt mig, Molly och Boyo.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier