Jag hade turen att få några nya böcker i födelsedagspresent. En av dem är en bok jag sneglat på ett tag men inte kommit mig för att köpa. Uppenbarligen en hundbok, eftersom jag skriver om den på den här bloggen. 😀 Nämligen; Lär känna din hund – och dig själv.

Här kan du köpa boken (ej affiliate).

Innan jag ger mig in på diverse åsikter, vill jag säga att jag på det stora hela håller med om det mesta som står i den här boken. Inte allt, men väldigt mycket. Framför allt är jag både lite förvånad men framför allt glad, att författarna tar upp människans roll för sin hunds välmående och hur den fungerar. Nu har inte jag läst hundra miljarder hundböcker, men av de jag läst av svenska författare så framstår det ibland som att det inte alls spelar någon roll hur man är tillsammans med sin hund. Att Kerstin Malm och Malin Avenius som skrivit den här boken gör det, känns nytänkande på den svenska hundscenen.

När jag började titta på den här boken intresserades jag av att den handlar om att lära känna sig själv, utöver att lära känna sin hund. Det är ett av de främsta skälen till att jag blev nyfiken och hade förhoppningar om att få någon slags aha-upplevelse. Tyvärr blev det inte så. Jag kan inte nödvändigtvis tycka att jag har lärt mig något nytt från den här boken, men däremot har jag fått en del saker bekräftade. Att sedan (många av) de hundböcker jag läst på svenska verkar rikta sig till personer med lågt förstånd – tja, kanske är det så att många nyblivna hundägare behöver lättläst och ibland aningens fördummande textmassor för att kunna ta till sig. En fördel med det är att i den mån jag är överens med författarna om innehållet, så är deras version kanske mer lättförklarad än min. Där har vi en nackdel med att ha olika sätt att tänka och formulera sig på.

För att ägna mig lite åt det faktiska innehållet; boken är i två delar. Den första delen handlar om själva hunden, från valptiden till krångel med kroppen, inlärning och så vidare. Det är lättförklarat, men inte särskilt djupgående. Det är fullt med beskrivande exempel på diverse scenarier och lösningar på olika problem. Den andra delen är ägnad människan – vår egen roll i relationen till vår hund. I det här avsnittet skriver författarna redan i början att en del av vad som står kan upplevas som provocerande, och för den som inte haft hund tidigare eller bara på det stora hela inte engagerat sig så mycket i varför en hund gör si eller så, så tror jag att det verkligen kan vara provocerande. Vem vill acceptera att man själv är grunden till vad man upplever som problem hos den egna hunden?

Men som jag skrev tidigare; jag uppskattar verkligen att det tas upp på ett lättfattligt sätt som förhoppningsvis inte provocerar alltför många. Som jag också skrev tidigare; min uppfattning om boken är att den är oerhört ytlig, särskilt när det gäller den här biten. Men det är bra att det tas upp – har man frågor efter det finns det ju folk, om än kanske inte så jättemånga, som man kan prata med och utveckla sin kunskap i ämnet. Men å andra sidan igen; det är sådana människor som uppfattas som extremt provocerande av typ hela hund-Sverige, efter vad jag förstår. Tragiskt nog.

För den som haft hund ett tag, för den som intresserat sig för hur hundar kommunicerar och anstränger sig för att hitta sin egen röst i kommunikationen med hundar, är den här boken rätt ointressant. Den kommer inte med vad jag uppfattar som något nytt – men; för den som har skaffat sin första hund eller är intresserad av att skaffa en hund, tror jag att den här boken är en guldgruva. Den ger grundläggande information och ger en fingervisning om att människan har sin roll att spela och det är viktigt att hålla koll på sig själv. Som ny hundmänniska kan den här boken vara ett fantastiskt avstamp mot att skapa en betydligt bättre relation med sin hund.

Så ja, jag rekommenderar den här boken. Och för all del, den kan vara kul att läsa för folk som “kan” hund också. För som sagt var; även om jag inte håller med om precis exakt allt, så håller jag med om rätt mycket. Jag är långt ifrån en expert, men jag anser mig ändå relativt påläst.

Blir du nyfiken finns en länk till att köpa boken här (ej affiliate).

Den är inte jättedyr, men värd pengarna. Och köp den gärna. För varje människa som öppnar ögonen inför fenomenet att en hund blir vad dess människa projicerar, är värt hur mycket som helst. Dina insikter och din utveckling till en ännu mer fantastisk hundmänniska än du redan är, är värda allt för både dig och din hund.

Så för tusan. Gör’t. Köp boken. 🙂

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier