Ibland när jag är ute med Boyo (och ibland någon av våra daghundar) så händer det att vi möter personer som är uppenbart hundrädda. Ibland vuxna, ibland barn. Det jag har noterat är att just dessa personer ofta går med blicken riktad rakt emot det de är rädda för – min hund. Jag tänkte gå igenom några saker jag rekommenderar om man passerar en hund på gatan, när man är rädd eller av något skäl inte vill ha närmare kontakt med en hund.

Jag vill mest komma med några tips till dig som är hundrädd eller bara i största allmänhet har större respekt för hundar än vilja att hälsa på dem. Mina tips baserar sig på hur min egen hund Boyo uppför sig när vi möter folk ute på gatan – och då menar jag folk som bara passerar.

Tips 1

Du kommer gående på trottoaren och ser en hund i valfri storlek på väg mot dig. Du är rädd för hundar och ser till att hålla ögonen på hunden hela tiden för att veta vart den är och kunna förutse om den skulle få för sig att hoppa på dig och äta upp dig.

Gör inte det, för all del.

Undvik att titta direkt på hunden, och titta inte hunden rätt in i ögonen. Om jag och Boyo möter någon på gatan som tittar honom i ögonen blir han jätteintresserad och vill fram och hälsa. Eftersom han är en rätt stor, svart schäfer så kan ju det upplevas som läskigt av den som har respekt eller är rädd för hundar.

Alltså – titta inte direkt på hunden, och absolut ingen ögonkontakt.

Tips 2

Som en följd av ovanstående – ignorera hunden så gott det går. Låtsas som att den inte är där. Jag förstår att det kan vara lättare sagt än gjort om man är rädd, men det minskar sannolikheten för att hunden vill söka kontakt med dig. Om du inte tittar direkt på hunden och ignorerar eventuella försök till kontakt från hundens sida kommer den snart att tröttna.

Tips 3

Kräv ditt utrymme. Jag ser att det är många som liksom vrider sig i sidled när de passerar och har blicken fäst vid Boyo, och gärna går i en liten halvcirkel för att komma så långt ifrån oss som möjligt. Det här är något som gör att Boyo (och säkerligen många andra hundar) blir lite extra nyfiken.

Det du i stället kan göra är att sträcka på ryggen, stilla ditt hjärta och kräva det utrymme du upptar på gatan, trottoaren eller vart du än är någonstans. Hundar reagerar och agerar på energi och kroppsspråk, och om du ser ut som att du inte är rädd är sannolikheten mindre att den hund du möter ens intresserar sig för dig.

Tips 4

Om du stannar och pratar med någon som har hund, eller råkar hamna bredvid någon med hund på busshållplatsen eller liknande, och hunden börjar nosa på dig verkar det inte ovanligt att man backar och lyfter armarna för att liksom komma undan. Gärna med ett förvånat pip också.

När du backar kommer hunden att vilja följa efter dig och undersöka dig ännu mer noggrant. Stå i stället still och ge ingen uppmärksamhet till hunden – alltså; låt bli att titta direkt på den, och försök så långt det går att ignorera den.

Tips 5

Om du är lite rädd för hundar, men kanske vill öva på att bli mindre rädd för att hälsa på okända hundar kan du göra allt jag redan har skrivit. Men vid själva hälsandet – sträck fram en öppen handflata och låt hunden lukta på dig. Håll handen still och börja inte flaxa med armarna. Andas långsamt och djupt för att få hjärtat att slå i en lugnare rytm. Om du törs, sätt dig på huk och låt hunden lukta dig i ansiktet – du kanske till och med får en puss eller två. 

Det här bör dock göras med hundar som kanske inte är så intensiva och framfusiga i sitt hälsande (med andra ord; inte med Boyo 😀 ).

Tips 6

Lär dina barn att alltid fråga om de får hälsa på och klappa en hund. Jag har träffat på ungar som inte frågat utan bara tar för givet att de får, som inte lyssnar när jag säger nej och på det stora hela beter sig illa omkring min hund. Nu är Boyo väldigt snäll – men han är också stor och rätt bufflig och knuffar lätt omkull mindre barn.

Och när du ändå håller på – lär gärna dina barn tipsen jag just skrivit, så minskar risken att de drar till sig oönskad uppmärksamhet från hundar på gatan. Spelar de fotboll där hundar går förbi kommer de att få uppmärksamhet ändå, men förhoppningsvis förstår du vad jag menar. 🙂

Hoppas att tipsen är till någon nytta för någon! ♥

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier