Lilo är en hund tagen direkt från verkligheten. Jag tar ju gärna emot daghundar, och Lilos matte hörde av sig till mig för ett par veckor sedan. Först var jag i ärlighetens namn aningens skeptisk, men efter att ha träffat Lilo och hennes matte några gånger känns det som att det kan bli en utmaning av den sort jag gillar.

Just den här typen av hund är ingenting jag någonsin har intresserat mig för, för min egen, personliga del. Jag vet inte varför, egentligen – kamphundsraserna känns bara väldigt ointressanta för mig. Av det skälet kände jag mig aningens skeptisk när Lilos matte hörde av sig om just det här med dagmatte. Hon jobbar heltid och Lilo behöver sällskap om dagarna. Dessutom är Lilo lite mer speciell än den vanlige staffen. Hon har nämligen fungerat som avelstik på en puppy mill i Spanien, och kom till Sverige för bara några månader sen.

Detta var anledning till skepticism del två för mig. Jag och Lilos matte hade lite kontakt över Facebook, och det var den vägen hon berättade om det lilla som är känt om Lilos bakgrund. Men hon berättade också att Lilo gjort jättestora framsteg, och jag tänkte att det skadar inte att träffas. Dessutom bor vi så löjligt nära varandra – de bor två huslängder bort från mig.

Jag har träffat Lilo och hennes matte flera gånger de senaste veckorna. Första gången sågs vi ute, och jag ägnade inte Lilo så mycket uppmärksamhet, utan pratade mest med matte. Lilo fick lukta in sig på mig i lugn och ro. Efter det har vi gått ett par promenader tillsammans, och de har också varit här och hälsat på ett par gånger.

Idag var Lilo här ensam för första gången. Vi gick först en promenad, och sen gick vi in. Lilo har sett att det finns katter här, men inte hälsat på dem – så videoklippet ni ser här ovanför är första gången hon har närkontakt med mina småflickor. Molly är kissen på fönsterbrädan, och Zoe är kissen som ligger på tunnan till vänster.

Med tanke på Lilos bakgrund ska det bli intressant att se – dels vad hon är för typ av hund, dels hur hon kommer att utvecklas. Hennes matte säger att hon gjort enorma framsteg redan, och jag tycker att jag har sett framsteg bara på de få gånger jag träffat henne.

Lilo kommer att hänga med mig och småflickorna när matte är och jobbar. Bortsett från att se till att hon har sällskap och kommer ut, kommer vi också att öva på lite olika saker som känns viktiga. På promenaden idag märkte jag att hon går betydligt bättre än jag trodde (i koppel, alltså). Hon är lite osäker och ovan vid en del saker, så svansen åker gärna in mellan bakbenen.

Men jag känner igen ett starkt psyke när jag ser det, och den här bruden går inte av för hackor. Får hon bara tiden på sig att lära sig förstå hur den här nya världen hon helt plötsligt befinner sig i, fungerar, så kommer det att gå hur bra som helst.

Det som känns viktigt för mig i det här är ett par saker. Dels är det intressant, eftersom jag inte har erfarenhet av just osäkra hundar. Ella var allt annat än osäker, så utmaningen för min del kommer att bli att hjälpa Lilo bygga upp sitt självförtroende.

Det andra viktiga är att Lilo hittar rätt i hur saker fungerar hemma hos mig, eftersom hon kommer att få hjälpa mig att uppfostra min valp sedan när den dyker upp. Därför finns det vissa saker som behöver funka för henne och mig, så hon vet vad hon ska hjälpa valpen att lära sig sen.

Alltså, för mig som är intresserad av att jobba med hundars beteende är det här jättenyttigt. Framför allt eftersom det är en hund som är så otroligt olik min Ella.

Jag kommer med all största sannolikhet att skriva mer om Lilo allt eftersom. Det jag gillar med det här är att även om hon är lite osäker och möjligen lite otrygg, så är det väldigt tydligt att det är en tuff hund under ytan – och den tuffa hunden är större och starkare än osäkerhet och otrygghet.

Det här kommer att bli skitbra. ♥

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier