Jag har en, tror jag, rätt egen syn på hur jag vill att relationen till mina djur ska se ut. Jag vill ha en väldigt nära och intim relation till mina djur. Den här uppfattningen bygger bland annat på relationer jag haft med djur som inte längre finns med mig (min katt Saga, och givetvis Ella), men också på en del saker jag läst.

Krönikorna om Cheysuli är ett exempel på en bokserie jag läst, som har ett alldeles eget sätt att beskriva relationen mellan människa och djur. Serien är författad av Jennifer Roberson, och är tyvärr rätt svår att få tag på. Jag införskaffade mig hela serien för säkert tio, femton år sedan – och det var svårt att hitta alla delar redan då.

Böckerna handlar om en värld där alla huvudpersoner är av två olika folkslag som från början ligger i krig med varandra. Det är inte orimligt att jämföra med vita och indianer, eftersom det ena folkslaget lever väldigt nära naturen och har en stark tro på sina gamla gudar. De har dessutom, vad de kallar, särskilda gåvor från gudarna, varav en av dem är att kunna kommunicera med ett utvalt djur (själsfrände skulle man kunna kalla det, eller möjligen ett samvete i form av ett djur) och dessutom ta det djurets form.

Relationen mellan människa och djur är ännu mer nära och intim än den mellan man och kvinna, föräldrar och barn, syskon, och så vidare.

Jag ska inte gå in alltför mycket på handlingen – den får ni själva ta reda på om ni känner er nyfikna. 🙂 Däremot kan jag säga att hur relationen beskrivs i de här böckerna i väldigt hög grad har färgat min egen uppfattning om hur jag vill ha det.

Eftersom den värld som beskrivs i de här böckerna inte är den vi lever i här och nu kommer jag aldrig att kunna ha en relation just såsom de beskrivs. Däremot kan jag sträva efter att nå en så hög grad av nära och äkta kommunikation som möjligt med mina djur.

Det här är ett av skälen till att begreppet “ha hund” betyder mycket mer för mig än att behöva gå ut på promenader och lära min hund partytricks. Det är en sida av det här med att ha hund jag är totalt ointresserad av.

Här finns sökresultatet efter Cheysuli på Amazon, om ni är nyfikna på den här bokserien. Det är ren, skär fantasy med både krig och kärlek, men jag gissar att kvinnor dras mer till dem än vad man gör.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier