I den numer rätt gamla filmen Matrix, säger Oraklet till Neo – know thyself. Hela poängen med det yttrandet är att man ensam är den som känner sig själv tillräckligt väl för att veta vad man klarar av. Men det är också ett uttryck som går alldeles utmärkt att använda i relationen till sin hund. Jag ska berätta hur jag menar.

Idag var Flokis sista dag hos mig. Efter flera dagar utan andra hundar än Egon, har min egen energinivå planat ut efter förra veckans adrenalinpåslag i samband med Flokis krampanfall. Dagen har på det stora hela gått rätt bra, i alla fall inomhus. Utomhus på promenaderna har det varit lite värre. Inte det värsta vi varit med om tillsammans, men inte skitkul. Särskilt inte när jag hade tre hundar att hålla reda på.

Min personliga uppfattning var att Floki var lite extra dryg idag, men det är nu vi kommer till det intressanta som anspelar på det här med know thyself – känn dig själv. Nämligen är det så att jag, trots att jag är i bättre skick nu efter några dagars vila, fortfarande är lite trött, något mer lättretlig och med ett kortare tålamod än vanligt.

Resultatet av att jag inte var på mitt bästa, är att hundarna inte svarar på mina signaler som vanligt. De skiter fullständigt i hur balanserad jag var för en vecka sedan, och de har inte heller lust att behandla mig med silkesvantar idag för att jag är trött och utan tålamod. De svarar på de signaler de får här och nu, och det är därför det är så enkelt att se på sin hund vilken balans och stabilitet man själv har.

Det är också därför jag i största allmänhet anser att om man upplever att den egna hunden har problembeteenden, så är det inte hos hunden man ska leta, utan hos sig själv.

Grejen är ju liksom att hunden läser av alla signaler vi skickar ut, även de vi inte är medvetna om. Det är därför det är så viktigt att vara självmedveten och ha kunskap om sig själv, hur man fungerar, och hur ens egen självbild påverkar hunden.

Sedan är det ju så att ju längre tiden går och hunden utvecklar ett problematiskt beteende, desto mer jobb får man lägga ner på att förändra det. Det går visst att lära gamla hundar sitta, men det kanske tar lite extra tid. Och det man behöver börja med är faktiskt inte hunden, utan sig själv.

Allt man gör med sin hund börjar med en själv. Det är dig hunden svarar på. Det är din självkänsla, din självbild, ditt självförtroende som hunden reagerar på. Om du av något skäl känner dig otrygg eller obalanserad, är detta vad din hund kommer att spegla. Vill du ha en trygg och säker hund är det ditt ansvar att själv vara trygg och säker.

That’s just the way it rolls.

För att försöka sammanfatta det här lite kort; om din hund beter sig illa beror det på att den svarar på någonting hos dig. Det finns därför ingen större anledning att bli arg och frustrerad på din hund, utan det är bättre att fundera över vad hos dig själv det är som triggar hunden att bete sig på det här viset.

Det är inte alltid så smickrande, men det är däremot väldigt utvecklande. Jag tror att en av de bästa tankar man kan ta med sig i relationen med sin hund är att hela tiden fundera på vad som gynnar hunden. På vilket sätt kan jag få min hund att fungera optimalt? Hur kan jag få min hund att nå balans och stabilitet i så hög grad som möjligt?

Sen är det ju så att man är inte alltid på sitt bästa. Även jag är människa och har dåliga dagar med kort tålamod, och så måste det också få vara – ibland. 🙂

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier