När jag tog hem Ella hade jag inte haft hund innan. Eller ja, vi hade hund när jag var tonåring och bodde hemma, men det var aldrig mitt ansvar. När Ella var liten ville jag att hon skulle umgås med så många hundar som möjligt, så vi hängde väldigt mycket i rastgården här i området. Nu, med Boyo, tänker jag på ett lite annorlunda sätt.

För någon vecka sedan frågade Mysaks matte mig om jag kunde ha honom över en helg i mitten av mars. Först tänkte jag säga nej, eftersom Lilo ska vara här över helgen veckan innan, men så började jag fundera lite och kom fram till att Mysak visst ska få vara här.

Nämligen så kommer jag att vara rätt kinkig med vilka hundar jag vill släppa i närheten av Boyo. Han är en svart schäferhane som kommer att bli stor, och det känns viktigt för mig att han redan från början förstår att lugn och sansad energi är att föredra.

Ingen hund är ju perfekt, men av de hundar jag har omkring mig just nu vill jag att Boyo ska få umgås med Lilo, Egon och Mysak – vuxna hundar som alla tre kan sätta gränser, och dessutom är just lugna, vettiga och sansade. Sedan ska han ju givetvis få umgås med leonbergerblandningen Mozart också, för att få leka och busa – fast även där känner jag att det behöver ske under ordnade former.

Hela poängen är att ge Boyo goda förebilder. Lilo kommer att vara en skitbra sådan. Egon, vid de tillfällen vi ses framöver, kommer också att vara en fantastisk förebild. Och faktum är att även om Mysak är liten, pipig och i största allmänhet rätt fånig 😀 så är han vuxen (han blir åtta i höst), lugn, sansad och duktig på att sätta gränser. Dessutom är han rätt liten, och jag ser gärna att Boyo lär sig respektera och umgås med hundar i olika storlekar.

Sedan kommer han ju att få träffa andra hundar också. Jag vill till exempel gärna kunna träffa en av mina bästa vänner som är dagmatte åt ett par hundar. Fast det blir inte riktigt på samma vis; de kommer inte att umgås dygnet runt flera dagar på raken, eller ens varje dag.

Men det här är viktigt för mig. Med tanke på att hundar har lättare att relatera till varandra än folk, vill jag att han har vettiga hundar att ta efter och lära sig av. Som sagt var; han kommer att bli stor, och jag vill ge honom så goda förutsättningar som möjligt att bli en vettig hund.

På sikt, om man (jag) tänker lite framåt, önskar jag mig att Boyo blir en hund jag kan använda för att hjälpa andra hundar att stressa ner och komma ner på jorden. Plus att jag gärna vill att han ska fungera som förebild i det fall jag får för mig att skaffa en till hund om några år. Och det är inte helt osannolikt, eftersom jag inte vill vara med om ett sånt här långt uppehåll mellan hundar igen.

Det ska verkligen bli så otroligt intressant att se hur det här blir. Som med vilken annan situation som helst är det ju svårt att veta förrän man är där. Det kommer förmodligen att bli helt annorlunda än min nuvarande tanke om det.

Men nu är det verkligen bara några dagar kvar, och jag kan inte med ord uttrycka hur mycket jag ser fram emot det här. ♥

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier