Det är långt ifrån en hemlighet hur jag känner inför begreppet “träning” när det gäller hundar. Jag förstår ju att folk (läs; människor) tycker att det är kul, och med tanke på hur vi har använt hundar genom årens lopp är det inte konstigt att hundarna kan tycka det är roligt också. Men för mig är hundträning extremt överskattat och ingenting jag är särskilt intresserad av för egen del.

Dock är det ju så att jag har skaffat mig en (till) schäfer. En brukshund som mår bra av att använda hjärnan, inte bara kroppen. Och även om jag personligen inte är intresserad av att träna i syfte att tävla, så har min hund behov av att använda skallen.

För mig finns det två skäl att träna aktivt med sin hund. Det ena skälet är varför jag aktiverar Boyo – för att han behöver det får att må bra. Det andra skälet är i det fall jag skulle få för mig att jag faktiskt vill utbilda min hund så att han kan jobba som räddningshund, tjänstehund eller något annat häftigt. Jag ville göra det med Ella, men när jag tagit över henne från Försvaret och ringde runt till olika ställen var ingen intresserad på grund av hennes C-höfter och måttliga pålagringar på armbågarna. Så det liksom blev aldrig något med det.

Och Boyo, well, jag är lite för bekväm för att ha lust att engagera mig på det viset. Dock erkänner jag glatt och villigt att jag önskar att jag hade tillräckligt med energi och engagemang för att komma mig för att träna lite “tyngre” grejer, såsom skydd och lite annat smått och gott åt det hållet. Även om jag själv inte kommer mig för, råkar jag tycka att det är så fruktansvärt häftigt med hundar som är tränade på det viset.

Det där med att träna på klubb för att tävla är inte alls min grej. Överhuvudtaget. Jag är så ointresserad så det nästan är löjligt. Precis lika ointresserad som jag är av att ställa ut min hund. Dessa två saker är för mig totalt främmande. Det enda skäl jag kan se till att ställa ut min hund är om jag skulle få för mig att avla – och det är ingenting som finns i min tankevärld. Och det enda skäl jag ser att träna min hund är för att aktivera honom.

Jag har skrivit om det förut och kommer med all största sannolikhet att skriva om det igen. Jag tror att det handlar om vad man har för inställning till hundlivet och sin egen hund. För mig är träning i sig helt oviktigt. Det som är viktigast av allt är att hunden lär sig hur vi lever tillsammans, genom att vi lever tillsammans. Träning är – för mig personligen, något som tillkommer för att min hund mår bra av det. Jag kan också använda träning som metod om jag vill lära min hund att bete sig på ett visst sätt i vissa situationer – men vet ni vad? Det är faktiskt inte nödvändigt, det heller.

Det beror på hur man är med sin hund. Det finns ju de som använder träning till precis allt. Jag tycker att det verkar vara ett extremt tröttsamt sätt att vara tillsammans med sin hund – att hela ens tillvaro ska gå ut på att man tränar. Herregud, det finns väl annat att ägna sig åt, non?

Sen ska det tilläggas – jag är på intet sätt en perfekt människa till en hund. Jag har kort tålamod, höga förväntningar, jag är lättretlig och blir grinig när min hund inte lyssnar… Men trots det är mitt främsta mål att vara en god ledare för min hund, och att dessutom älska min hund väl.

Jag har svårt att föreställa mig att jag någonsin kommer att bli ett sånt där träningsfreak med min hund. Oavsett om det är Boyo eller någon annan, framtida hund. Däremot ska jag ägna tid åt att träna med Boyo i vilket fall. Den allra största fördelen med Boyo är att han är en helt vanlig hund, vilket innebär att jag kan träna honom – han förväntar sig inte att vi ska ha gjort sjuttontusen fler grejer för fem sekunder sen, som Ella gjorde redan som 8 veckor gammal valp.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier