För rätt länge sen skrev jag en serie inlägg om olika hundtränare/hundfolk jag följer lite här och var, mest på Youtube. En som har tillkommit är Shield K9  (deras hemsida här) i USA – det är mest ägaren som pratar/visar i deras videos, och jag är lite osäker på vad han faktiskt heter. Men – igår såg jag en livesändning han gjorde, där han bland annat tyckte till om allas vår man att älska eller hata – Cesar Milan.

Jag tyckte att det var väldigt intressant att höra vad en professionell hundtränare hade att säga om Cesar Milan. Min spontana tanke när jag började titta var att nu skulle Cesar Milan få en massa skräp sagt om sig, som jag upplever att de flesta gärna vill göra. Men faktiskt inte – den här snubben hade en hel del respekt för Milan, även om han också sade att de tekniker Cesar använder inte är något han skulle använda sig av själv. Och det är ju ok – alla är vi olika.

Men på det stora hela var jag djupt imponerad av den här snubbens inställning till Cesar. Det är ju ingen hemlighet att jag, till skillnad från många andra, faktiskt gillar Cesar Milan. Det den här snubben från Shield K9 var mest kritisk mot var inte de metoder Milan använder sig av (det som de allra flesta stör sig på), utan det som Cesar pratar om som är så svårt att sätta fingret på vad det är och hur tusan man gör – det här om energi, att forma och rikta den, och att faktiskt läsa hundar. Eller, läsandet av hundar är det som K9-snubben var mest imponerad av – men det där andra, att använda sin egen energi.

Och det är svårt att förklara hur man gör. Det känns som att hela den här bloggens existens går ut på att på olika sätt förklara vad det betyder, och så långt det är möjligt, vad som krävs och hur man faktiskt gör. Men det är svårt, därför att det är något som finns inom en – eller så gör det inte det. Vissa människor har det naturligt – Cesar Milan är en sådan, och han har fått gåvan i överflöd. Andra människor har den, men den har gömt sig – där går den att locka fram. Och andra människor igen, har den inte överhuvudtaget, och hur man än bär sig åt så kommer de aldrig att kunna ta fram förmågan.

Det K9-snubben menar med sin kritik är att medan Cesar å ena sidan har den här förmågan att läsa hundspråket skrämmande väl, och dessutom har timingen i sin kommunikation, så har han svårt att förmedla just det här med hur man faktiskt gör. Hur man använder sin energi för att kommunicera med hunden så att den förstår.

Personligen har jag inga problem med att förstå vad och hur Cesar Milan menar. Men då har jag å andra sidan haft ett intresse för energier och just hur man formar och riktar dem, sedan många, många år tillbaka. Att översätta det till hundspråk är varken svårt eller konstigt för mig. Däremot kan jag förstå att andra kan ha svårt att greppa det.

En annan sak som den här K9-snubben tog upp är frågan om huruvida Cesar Milan är en hundtränare eller inte. Det förvånar mig att han ens ställer frågan, eftersom Milan själv envetet säger att han inte är en hundtränare. Han rehabiliterar hundar och lär människor att hantera hundar. Och K9-snubben kom fram till det som också, i alla fall för mig, är så uppenbart – nej, Cesar Milan tränar inte hundar. Han är en “dog behaviourist” – en hundbeteendevetare, eller hundpsykolog som det är mer vanligt att kallas här i Sverige.

Ytterligare en annan sak som togs upp var att de flesta av de hundtränare, just, som kritiserar Cesar Milan, aldrig skulle klara av att hantera de hundar som presenteras i framför allt den första tv-serien med honom, the Dog Whisperer. Det är något jag tror till 110% på. Jag är förvisso ingen hundtränare, men jag skulle aldrig i livet våga ge mig på att rehabilitera hundar av den kalibern. Jag har alldeles för låg smärttolerans för det och är väldigt rädd om mina kroppsdelar. 😀 Men framför allt menar K9-snubben, för att positiv förstärkning i sådana lägen inte fungerar. Det kan jag givetvis inte ha någon direkt åsikt om eftersom jag inte har provat själv – men min privata åsikt är att K9-snubben har helt rätt i det.

Positiv förstärkning kan vara bra till mycket, men inte till allt. I vissa lägen krävs en annan approach, helt enkelt.

Det jag däremot kan säga om Cesar Milan numer, är att han har en helt annan energi omkring sig än tidigare. Vet inte hur många av er som följer honom på Youtube, men hela hans sätt att vara omkring hundar och hur han närmar sig dem ser helt annorlunda ut än hur han presenterades i just the Dog Whisperer. Jag har inte en enda gång i allt nytt som produceras med honom, sett ett fall av aggressiva hundar där han behövt vara sådär obekväm som de flesta tycker att han är.

Det jag personligen tycker är bäst med Cesar Milan är inte hur han hanterar reaktiva, aggressiva hundar, utan hur man med hans grundläggande inställning kan gå in i relationen med sin hund och förebygga och se till att det aldrig blir några problem redan från början.

Men det är jag, det. Du får tycka precis vad du vill. 🙂

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier