När jag funderade över exakt vad det är jag vill/behöver göra med Boyo, så slog det mig att jag ska lära honom ett ord och vad det innebär. Bortsett från “sitt”, “ligg”, “stanna” och liknande, så har jag ytterligare ett ord jag använder på promenad – passera.

Passera är ett ord jag använder om vi möter en hund som verkar mer upprymd/reaktiv än jag tycker att Boyo behöver reagera på, eller om vi ser en hare (fast där krävs det mer än ett “passera”), eller liknande. Det jag vill när jag säger det ordet är att vi ska gå förbi utan att engagera oss i det som händer – oavsett om det är framför, bakom eller vid sidan om oss. Beroende på vad det är för något, kan jag behöva säga det med en rätt så bestämd röst.

Respekt är det nya ordet jag ska lära honom. Han förstår redan innebörden, men inte ordet ännu. För mig handlar respekt om, bland annat, att hålla avstånd och inte göra intrång på min eller någon annans personliga space. Jag har själv inga problem med att hålla honom på avstånd de gånger jag inte har lust att ha honom tätt inpå (när jag vaknar, till exempel – jag är oerhört osocial och sur/grinig när jag vaknar och vill inte ha närkontakt med någon överhuvudtaget).

Och det här är ett sånt där tillfälle där jag använder mig mer av kroppsspråk, energi, avsikt och ansiktsuttryck, än faktisk träning. Rent praktiskt kan det innebära att bara stå helt still och titta rakt på honom med fullständigt uttryckslöst ansikte, tills han känner sig obekväm och backar. Nu händer just det väldigt sällan, numer, eftersom han har lärt sig – men inledningsvis kunde det vara lite obekvämt för honom tills han fattade vad jag ville. När han väl förstått kunde vi båda slappna av, och det är hans belöning. Möjligtvis ett väldigt tyst “bra”, men det är faktiskt inte nödvändigt i såna situationer.

Men nu vill jag expandera det här tills att dels innefatta själva ordet “respekt”, och att jag ska kunna applicera det på andra, och i andra situationer. Ett av de problem vi har, är att han blir så oerhört exalterad i just de situationer jag vill undvika att han far fram som ett ånglok. 😀 Så vi har flera saker att jobba på.

Jag tror att jag kommer att få jobba på båda sakerna samtidigt. Själva ordet får vi träna på hemma, så att han förstår att det innebär att visa respekt och hålla ett visst avstånd – från mig, från nån pryl, Molly (katten) eller whatever.

Samtidigt kommer vi att behöva jobba på det här med just hur exalterad det är ok att man blir, när det händer nåt kul. Mitt främsta mål är att han ska kunna avstå från att rusa fram till framför allt människor han känner och studsa runt som en jojo, och framför allt – låta bli att hoppa.

Det slutgiltiga målet är alltså att jag ska kunna använda ordet respekt som ett sätt att få honom att backa OCH lugna sig, så att man ska kunna hälsa på ett vettigt sätt utan att han blir hysterisk. Troligtvis kommer jag också att behöva upplysa folk vi känner om vad jag har lärt honom, så att de kan hjälpa till genom att göra rätt.

Och som ett exempel på hur man gör rätt när man vill hälsa på min hund är – ingen ögonkontakt med honom, prata inte direkt med honom, och ingen fysisk kontakt. Helt enkelt – ignorera honom fullständigt tills han är såpass lugn att han kan hälsa på ett vettigt vis. Det är så jag själv gör när jag träffar hundar, vare sig jag känner dem eller ej – och med Boyo när jag har varit iväg och släpper ut honom från sovrummet där han får vara när jag inte är hemma. För den som undrar kan jag berätta att det är väldigt effektivt, och betydligt trevligare än att mötas av en helt hysterisk hund.

Rent spontant kommer den största utmaningen att bestå i att sänka Boyos uppspelthet när vi möter folk vi känner, eller när någon av daghundarna kommer hit. Det kommer inte att ske över en natt – men trägen vinner, så förr eller senare förväntar jag mig att det kommer att fungera.

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier