Jag har redan skrivit ett inlägg om saker jag behöver eller vill investera i, inför min valps hemkomst (när det nu blir). Det här inlägget tänkte jag ägna åt saker jag tycker är viktiga, och som jag kommer att fokusera på i min valpuppfostran. Det är förmodligen som de flesta andra som skaffar hund, fast kanske tänker jag lite annorlunda än du ändå. Det återstår att se. 🙂

Hundliv

Det viktigaste för mig är att min hund får vara hund, innan den är någonting annat. Det innebär; hund framför ras, och hund före sysselsättning. Min hund ska få vara hund och inte en bebis. Nog för att jag funderar på att bära den i bärsele upp och nerför trapporna tills den vill och kan gå själv, men den är ingen bebis för den sakens skull.

Kommunikation

För mig är det betydligt viktigare att kommunicera med min hund på ett så naturnära sätt som möjligt, framför att träna min hund. Om jag kan kommunicera med min hund på ett sätt som den förstår, blir träning med klicker och godis överflödigt. Jag föredrar alla dagar i veckan en hundlik kommunikation framför klicker, godis och/eller någon som helst annan form av träning.

Vill jag sedan, utöver kommunikationen, träna något med min hund, är det något extra, utöver. Jag vill inte att träningen som sådan ska vara förutsättningen för att vi ska fungera tillsammans.

Energinivå

Efter att ha levt med en Försvarsmaktsuppfödd hund är frågan om energinivå något som är extremt viktigt för mig. Min nya valp kommer inte att ha samma energinivå som Ella, men den kommer att ha någon form av energinivå. Mitt mål är att denna energinivå ska vara så balanserad som möjligt. Med balans kommer förmågan att ta vettiga beslut från hundens sida, och det gynnar både hunden och mig.

Detta skall icke underskattas. Högenergiska hundar är inte nödvändigtvis vare sig gulliga eller roliga. Har man otur går det över till stress och hyperaktivitet i stället. Oavsett vilket är en högenergisk hund rätt dryg att hantera.

Fysisk träning

Efter att ha levt med en gammal hund som mer och mer tappade i muskelmassa tills hon knappt hade några muskler alls, känner jag mig lite oggig över just det här med att min hund behöver ha muskler för att bära upp sin (blivande) stora och tunga kropp.

Jag känner till några sätt, men vill och behöver lära mig fler så att jag kan hjälpa min hund att få en muskulös kropp som orkar bära upp tyngd, och dessutom kan skydda lederna från eventuellt överdrivet slitage. Det finns en bok som handlar om fysisk träning för unghundar som jag glömt bort vad den heter just nu, men jag tror att den med får bli en investering för framtiden.

Respekt

Det jag menar med respekt har inte med dominans eller ledarskap att göra – inte i just det här fallet, i alla fall. Den här gången menar jag att min hund behöver lära sig att respektera mig och andra människor, av det enkla skälet att det kommer att bli en mycket stor hund som vuxen. En så stor hund behöver vara respektfull för att, på grund av storlek, god vilja men klumpighet och så vidare, inte av misstag göra illa folk och fä.

Å andra sidan behöver min hund också lära sig att den förtjänar respekt från både andra djur och människor. Just detta tror jag inte kommer att bli ett problem med just den här typen av hund, men jag tycker ändå att det är värt att ta upp. Bara för att en hund är en hund innebär det inte att den är ok med att alla vill hälsa och klappa på den utan godkännande.

Fler och mer tankar kommer! 🙂 Stay tuned, gott folk! 😀

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier