Inte för att det egentligen finns en valp ännu, men jag tänker fundera och planera som om det finns, bara för att det är roligare då. Därför ska jag nu ägna ett helt inlägg åt några av de diverse funderingar jag har angående att umgås med en valp av en stor ras, som sedan kommer att bli en sjujävla stor hund.

Rumsrenhet

Jag bor på tredje våningen. Inte helt optimalt när man skaffar hundvalp; med Ella var det ett jävla rännande upp och nerför trapporna, under rätt lång tid. Till skillnad från kommande valpen, var Ella pytteliten (och hon var väldigt liten väldigt länge, och även sen liten och spetig i hela sitt liv). Den nya valpen kommer att vara stor som ett hus redan från början, liksom, och frågan är hur kul det blir att springa upp och ner med en sprattlig sådan i famnen.

Därför har jag funderat på att skaffa mig en bärsele – typ som man har för små barn. Inte för att gå och bära på hunden utomhus, men just för transport upp och nerför trapporna. Och för den delen – är man ute väldigt länge, och valpen blir trött kan det vara skönt att ha en bärsele i stället för att bära den i armarna.

Zooplus har en variant av det jag tänkt mig, men jag planerar att sy min själv så det blir som jag tänkt mig (inte så stor skillnad, men jag gillar att sy).

Sedan funderar jag också på att köpa absorberande underlg att ha på golvet om man inte hinner ut innan valpen behöver kissa.

Hundsäng

Ella har faktiskt aldrig haft en hundsäng. Hon har mest legat på golvet, i soffan eller i min säng. Men det här kommer att vara en betydligt större hund, och jag tänker att det kanske kan vara bra att ha en vettig hundsäng – i förebyggande syfte, om inte annat, för att skydda leder så mycket som möjligt.

Sedan finns det lite psykologiska anledningar till att använda en hundsäng i stället för att låta sin hund vara i soffa/säng, men känner jag mig själv kommer min hund att få vara det ändå.

Halsband/koppel med mera

Så länge en valp växer är det ju helt bortkastat att spendera stora pengar på framför allt halsband. Därför tänker jag skaffa så billiga som möjligt, så det finns hemma när min valp växer ur det förra. Från allra första början, beroende lite på omkrets runt halsen, kanske jag bara använder ett retrieverkoppel och gör en ögla.

Samma sak gäller för övrigt koppel. Inte för att Ella någonsin bet av ett koppel, men valpar tuggar gärna på koppel när man är ute på promenad (iaf de jag har promenerat med). Därför får det gärna vara billiga koppel till en början, så kan man ge sig in på bättre kvalitet när det är en hund och inte en valp. 😀

“Stör ej, vi tränar”

Är det något jag minns att jag blev irriterad på när Ella var valp, var att i princip varenda människa vi mötte utomhus ville klappa den söta valpen. Med en valp som Ella, som blev hysteriskt lycklig över all uppmärksamhet, var det svårt att få hejd på glädjen och energin så fort någon tittade på henne.

Nu tror jag inte att det blir fullt samma problem med den nya valpen, men oavsett tror jag att jag ska investera i ett gult reflextäcke, typ, med texten “Stör ej, vi tränar” – så kanske det går att hejda i alla fall någon enstaka överdrivet bedårad person.

Det finns fler saker att fundera på, men jag tror att jag får skriva ett eget inlägg på det om det här inte ska bli en doktorsavhandling – och det tror jag inte ni orkar läsa. 😀 Jag tänker framför allt på vad jag tycker är viktigt att min hund ska lära sig, och så vidare.

Återkommer om det! 🙂

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier