Larry Krohn är en för mig ny bekantskap, men jag gillade honom ögonblickligen. Minns inte vilket det första klippet med honom jag såg, men sedan dess har jag tittat på betydligt fler och jag gillar verkligen det jag ser och hör. Han har en fantastiskt trevlig inställning till hundar – och hur man umgås med dem.

Till skillnad från både Cesar Millan och Alexandra Ortega är Larry Krohn (och flera med honom) hundtränare. Det som gör att jag gillar honom så mycket är vad han kallar 80/20-regeln. Den regeln innebär att den allmänna lydnadsträningen är det minst viktiga i hur man lever med en hund. Den allmänna lydnaden, enligt Krohn, består av 20% av ens liv tillsammans med en hund, och de resterande 80% består av – fostran.

Och för den som undrar; med fostran menas vägledning för hunden så att den vet vilka former av beteende som är ok, och vad som inte är ok. I klippet jag såg idag gav Krohn ett bra exempel på en hälsningsritual som i de flesta fall inte är ok; ägaren möter sin hund efter längre tid och hälsar med hög, pipig röst vilket får som enda resultat att hunden går upp i energi och blir nästan våldsam i sina glädjefnatt att se sin människa. Ella var av den typen, vilket resulterade i att varje gång jag varit ifrån henne, om än så bara i tvättstugan, totalignorerade jag henne när jag kom in. Det gav henne utrymme att lugna sig, och när hon var lugn och vettig igen kunde jag säga hej och klappa om henne.

En av de saker jag gillar med Larry Krohn är att han förespråkar en väldigt balanserad livsstil tillsammans med hund. För att en hund ska fungera optimalt (enligt väldigt många) behöver den balans, och det får man inte genom att enbart träna sin hund till beteenden man vill ha. Den behöver mer än så, och med tanke på att det är vi som bjudit in den till vårt liv är det vår skyldighet och plikt att erbjuda den balansen.

Nu är det väldigt nyligen jag började följa Larry Krohn, så jag har inte sett jättemycket med honom (även om allt är relativt). Men jag kan säga att vill man få en nyanserad bild på allt det här med fostran, relationsbygge med sin hund, träning, positiv förstärkning (vilket är vad han sysslar med) och korrigeringar, tycker jag absolut att man ska ta sig en titt på honom.

Det man bör vara medveten om är att Larry Krohn bor och är verksam i USA. Det innebär att han också jobbar med elhalsband och andra verktyg som vi inte gör här i Sverige. Jag tycker dock att man kan bortse från det; framför allt eftersom han är tydlig med att om man fostrar en hund rätt från början så behöver man inte använda de tuffare redskapen när hundens dåliga vanor blir mer problem än något annat.

Håller jag med om allt Larry Krohn säger? Vet inte, eftersom jag inte sett allt. Men jag håller med om en hel del av det jag sett och hört hittills, och tänker fortsätta följa honom eftersom jag kommer att kunna lära mig en hel del.

Larry Krohn i sociala medier

Youtube
Facebook
Hemsida

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier