.. och då menar jag inte den där mentala balansen jag skriver om då och då, utan det är faktiskt fysisk balans jag ska skriva om idag. 😀 Jag har ju berättat att Boyo tycker att det är kul att hoppa upp på saker och ting, och vi har börjat träna lite balans. Let me tell you where and how, dåråh.

Det finns enorma fördelar att ägna sig åt det som kallas dog parkour. Jag skulle ljuga om jag sade att vi ägnar oss åt det på någon slags avancerad eller hardcore skala, för det gör vi inte. Däremot är det oerhört praktiskt att inte behöva ha speciell utrustning i fråga om hinder eller annat (som exempel agility). I stället kan man använda sig av allt som finns runt omkring en.

En sak jag faktiskt inte vet, och som jag måste ta reda på, är om man får ha hund på lekplatser för barn. En snabb googling ger en första sida med diverse artiklar i olika tidningar från runt 2014 till 2018, vilket inte känns helt aktuellt – inte heller är någon av dem från stan där jag bor. Men bortsett från att jag måste kolla upp det, kan jag bara konstatera faktum – lekplatser för barn är fantastiska ställen att aktivera sin hund. Jag har gjort det med Ella, och jag gör det med Boyo.

Som till exempel alldeles nyss. Vi gick en promenad och gick förbi en större lekplats en bit bort. Mitt i natten är inga barn ute och leker, så Boyo fick leta godis, han fick hoppa upp i en sån där gigantisk gunga av nät, och han fick promenera på en rad smala stockar i olika höjd som står tätt uppradade. Och ni anar inte vad duktig han är. Gungat har han gjort ett flertal gånger, i olika gungor på olika ställen. Letat godis gör vi också regelbundet på olika ställen. Promenera på stående, smala stockar i olika höjd – det var andra gången Boyo gjorde det, och han var verkligen superduktig. Sådär så matten blir löjligt impad av sin hund.

Förutom godisletandet är allt det här fantastiskt bra övningar för balansen och kroppskontrollen. Inte för att det kanske är skitviktigt att en hund som inte ska balansera dagligen får överdrivet bra balans, men jag tänker att det är bra ändå. Det kan omöjligen skada att ha bra balans. Sedan har han ju också gått på den smala kanten på tre betongsuggor som står tätt intill varandra på längden. Och nedfallna trädstammar.

Han är så jäkla duktig, min hund. ♥

I övrigt så har vi gått back to basics när det gäller kontaktövningarna och gör dem inomhus nu. Hela min tanke med det är att framför allt promenaderna ska bli mer njutbara för oss båda två. Och det är nog bra att träna lite inne ett tag. Inte för att det kanske ger avtryck i promenaderna sådär stabilt och bra som jag vill ha det – men så har vi inte heller tränat det inomhus så länge än, sedan han blev tonåring. Men på dagens långpromenad tyckte jag ändå att det märktes skillnad, i alla fall bitvis. Men; han är fortfarande tonåring, även om det mesta fungerar så otroligt mycket bättre nu än för ett tag sen.

Det vi ska fortsätta med nu är dels kontaktövningar, dels de här balansövningarna på bra ställen vi hittar utomhus – men vi ska också börja öva på impulskontroll. Jag tänker börja med leksaker och liknande, för att sedan övergå till annat. Det här är något jag vill göra för att sedan överföra det på allt som har med folk och andra hundar att göra. Jag vill att han ska kunna behärska sig, och inte störta framåt för att bli helt hysterisk i sitt hälsande. Det innebär också att jag kommer att kräva av den som vill hälsa på Boyo att först ignorera honom fullständigt tills han är så lugn att han kan hälsa på ett vettigt sätt (det vill säga; utan att skälla, utan att hoppa, utan att bli helt hysterisk). Det kommer att ta tid, och jag kommer säkert att få skälla ut folk för att de inte gör som jag säger – men det får det vara värt.

Utöver det ska vi också gå skogspromenader och i elljusspåret – dels för att det är så jäkla mysigt, dels för att bygga muskler (på mig själv också). Det finns bara ett par nackdelar med detta, jag har vänner som säger att det finns orm här i skogen där jag bor, och jag har en extrem ormfobi, plus att om det blir varmt i sommar kommer varken jag eller Boyo att orka gå några längre promenader. Varken han eller jag hanterar värme särskilt bra (och det är i och för sig tacksamt att vi båda lider av det, så slipper en bli lidande för att den andra inte orkar).

Så ser läget ut just nu. 🙂

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier