Det är skillnad på energi och energi – även när energinivån är hög. Jag gillar att lära mig saker av hundar, och det här är något jag håller på att lära mig av Floki. Ella har alltid haft en extrem energi, men hennes energi har berott på framför allt en vilja att göra och uppleva saker. Därför har hennes energi, trots att hon på många sätt varit dryg, varit fokuserad och målinriktad.

Floki

Passivitetsträning med Floki för ungefär en vecka sedan.
Fotograferad med mobilkamera.

Floki är sin mattes första hund, och med egen erfarenhet av just precis det är jag fullt medveten om att det inte alltid är lätt att hålla koll på alla delar som behöver fungera för att ens hund ska uppnå sin fulla potential. Floki är fladdrig, ofokuserad, okoncentrerad och all over the place. Det innebär dock inte att han är hopplös – han behöver lite andra influenser, bara. När han får det kommer han att lugna ner sig och bli mer fokuserad och följsam.

Idag har jag både Lilo och Floki här, och med tanke på vilket energiparty det var senast båda hundarna var här började jag med att begära en kraftigt reducerad energi från Floki. Hur? Jag ställde mig helt enkelt i vägen när han ville börja rusa fram och tillbaka genom lägenheten. Jag begränsade honom till köket, och det tog mig ungefär 25 minuter av stillastående, tystnad och att växla mellan att ignorera honom och att titta honom rakt i ögonen, tills han faktiskt lugnade sig.

Det känns på en gång i luften när en hund växlar om sin energi, har ni tänkt på det? 🙂 Och om det är så tydligt för mig/oss, tänk då på hur tydligt en hund känner av vår energi.

En annan sak jag och Floki har gjort idag är att öva på kloklippning. Flokis matte tycker att det är lite läskigt och jobbigt att klippa klorna på Floki, och brukar åka till en djuraffär för att få hjälp. Efter vår första omgång kan jag förstå varför Flokis matte tycker att det är både jobbigt och läskigt – han ville verkligen inte vara med om detta otäcka.

Jag ska inte säga att jag har erfarenhet av att klippa klor på särskilt många hundar. Ella har alltid skött sig fantastiskt bra. En annan schäfertik från Försvaret var mer av en brottningsmatch. Stor och stark var hon dessutom. 😀 Floki är inte särskilt stor eller stark, men lyckades ändå vrida sig loss fler gånger än jag kunde räkna till. Dessutom ville han visa sig stor och häftig och låtsades bita mig flera gånger. Att säga att det faktiskt var att bita är dock att ta i – det handlade mer om att lägga tänderna runt min hand för att upplysa om att han inte tyckte det här var så kul.

Det är i detta läge man inte ska bli rädd eller ge upp. Det är i detta läge det gäller att behålla lugnet och med bestämdhet (inte våld!) visa att det bara är att gilla läget och underkasta sig den här behandlingen. Blanda in lite gos och mys när hunden faktiskt är lugn, så kommer det hela med tiden att gå som en dans.

Det finns för– och nackdelar med att ta hand om andras hundar. En av nackdelarna är att det ibland är svårt att veta just hur sträng man kan vara utan att hundens människa blir upprörd. För att inte tala om att det tar en stund innan man lär känna hunden såpass väl att man vet vad den klarar av att ta i fråga om tillsägelser och korrigeringar. Lilo är en väldigt lätt hund att ha att göra med, men Floki behöver lite mer när det gäller just energinivå och vad som är acceptabelt uppförande i vissa situationer.

Dagens ord att tänka på får helt enkelt vara; tålamod, lugn och trygghet – i alla situationer. ♥

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier