Nu har jag skrivit om en drös människor som på ett eller annat sätt fungerar som influens på mitt eget sätt att tänka omkring hundar. Det är ju så att alla formar sin egen sanning utifrån den världsbild man har, och så är det för mig också. För mig är det dock viktigt att inte stagnera och fastna i en enda tanke, så jag gör mitt bästa för att lyssna på, se, läsa och lära mig av flera snarare än en enda.

Med det sagt; det finns flera hundmänniskor som jag följer och tittar på, men jag känner mig lite lat och orkar inte skriva om precis alla. Dessutom finns det åtminstone ett par, tre stycken som jag följer trots att jag inte alls gillar deras sätt att förhålla sig till hundar, och framför allt inte – deras sätt att träna hundar. Sedan finns det ju förstås de som jag inte följer överhuvudtaget och håller mig så långt ifrån som jag bara kan, eftersom jag anser att deras inställning till hundar är helt vansinnig.

Utöver detta är mitt främsta tips; bygg din egen sanning, men bygg den inte på en enda teori och metod. Det finns många sådana därute, och där en teori kanske inte funkar för dig när det gäller en sak, kanske en annan teori funkar.

Sedan måste du verkligen inte vare sig gilla eller följa någon av de personer jag tagit upp. Alla är vi olika och gillar olika saker. För mig är de här personerna på det stora hela, vettiga och har bra saker jag vill ta till mig. Jag gillar inte allt, och jag använder mig inte av allt, men jag plockar det ena och det andra som jag tycker funkar och passar mig och den jag är.

Det viktigaste för mig är inte att ha en vältränad hund. Det viktigaste för mig är att ha en hund som fungerar. En hund som klarar av att bli hanterad, som klarar av att jag knuffar ner den från soffan när jag vill sitta där (eller för den delen, dammsuga), som vet hur man för sig när det kommer gäster, och så vidare. Det är inte lika viktigt för mig att min hund kan sitta eller ligga på kommando, även om det underlättar.

Jag vill ha en nära, vänskaplig och kärleksfull relation med min hund, där vi båda respekterar varandras gränser. Jag har inget behov av att vara superdominant (tolkat på det fulaste sätt du kan komma på) mot min hund. Däremot tänker jag fungera som en ledare såtillvida att jag sätter gränser som inte är ok att överträda, och om de överträds tänker jag upplysa om den saken. På samma sätt tänker jag lyssna på min hund, men också upplysa om att exempelvis fysisk hantering (borstning, kloklippning, koll av tänder, öron och så vidare) inte är förhandlingsbart.

Men från och med nu återgår jag till mina vardagsupplevelser och tankar omkring hundar, tills nästa gång jag får för mig att jag måste hardcorebomba er med något jag tycker är viktigt. 😀

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier