Zak George är en Youtube hundinfluens jag började följa därför att han satte igång en serie som handlar om hur han tränar sin nya bordercollie-valp, Inertia. Jag ska ju själv ha en valp inom någon slags framtid, så jag tänkte att det kunde vara kul att se hur någon annan bär sig åt med sin valp.

Zak George har visat sig vara ett av mina guilty pleasures. Han är en av dem jag först följer, sedan avföljer för att jag blir alldeles knäckt, och sedan smygtittar på igen bara för att stänga av inom loppet av fem minuter igen, och så håller det på. Det är som att jag måste påminna mig själv om att jo, han är faktiskt precis så hemsk som jag tyckte förra gången jag tittade.

För den som tycker att just träning av hund är det allra viktigaste, är Zak George en fantastiskt bra person att följa. Personligen blir jag mest knäckt och tycker att han lägger ner alldeles för mycket tid på att träna sin hundvalp, och alldeles för lite tid på att vägleda henne genom livet.

Många av de situationer han tränar sin hund i, kan man åstadkomma minst lika bra och troligtvis snabbare resultat genom att använda sig av kroppsspråk och sin egen energi. Jag har flera bra exempel på exempelvis det här med att lära en hund stanna innanför dörren när man öppnar (innan promenad). Det tar verkligen inte många minuter av att sätta en fot i vägen, eller helt enkelt ställa sig i vägen för hunden, innan den fattar att det inte är ok att rusa ut bara för att dörren är öppen.

Igår på dagen när jag hade bichon havanaisen Mysak här, gick vi förbi och träffade på den lilla (öh!) valpen som har fått det prestigefyllda namnet Mozart. Mozart tyckte att han ville leka med Mysak, men Mysak hade inte alls lust och sade ifrån. Trots den absurda skillnaden i storlek, lade sig Mozart ner. Var Mysak på något sätt elak mot Mozart, eller kände sig Mozart på något sätt nedtryckt, mobbad eller förtryckt? Nej, självklart inte. Mysak framförde ett budskap att han inte hade lust att leka just då, och då blev det heller ingen lek, och så var det med den saken.

Det är den här typen av kommunikation som jag personligen anser är mer effektiv än att träna sin hund i tid och otid. Hundar tränar inte varandra, de kommunicerar. Innebär det att en grupp av hundar inte kan bete sig mot varandra för att de inte tränar varandra? Nej, det är klart att de inte gör. De lär sig att umgås och fungera tillsammans genom – guess what, kommunikation.

Därför blir det för mig så extremt märkligt när man envisas med att träna sin hund i precis exakt varenda situation man kan komma på. För mig blir det att göra hunden till något den inte är, och det – för mig, är taskigt.

Att titta på Zak George när han tränar sin valp Inertia, är mest pinsamt. Han ägnar större delen av sin tid åt att springa efter henne med en godis i ena handen, en leksak i den andra, ett koppel nånstans däremellan, och ser mest frustrerad och lite töntig ut. Töntigheten kanske han inte kan rå för, vad vet jag – jag känner inte honom. Men det känns som att han kämpar mer än han skulle behöva, om han ägnade sig åt att kommunicera med henne på ett sätt som hon automatiskt förstår, i stället för att envisas med att lära henne sådant som inte är naturligt för en hund.

Jag är övertygad om att det går att få till en bra och vettig hund genom att träna hunden i alla situationer. Om det är den relationen man vill ha till sin hund – kör på, för all del. Men för min egen, personliga del, tycker jag att man går miste om så oerhört mycket om och när det här med att träna sin hund är det viktigaste. Jag har oerhört svårt att föreställa mig att jag någonsin kommer att ändra mig på den punkten.

För mig kommer det alltid att vara relationen med min hund, ledarskapet och kommunikationen, som är det allra, allra viktigaste. Som jag tror att jag berättade i inlägget om Larry Krohn; han säger att all specificerad träning av hunden upptar max 20% av ens gemensamma liv. Resterande 80% handlar om hur man lever tillsammans, och där är träning helt irrelevant.

Men – gillar du att träna din hund och vill se hur en halvt frustrerad, småtöntig och fumlig karl försöker uppfostra sin valp genom träning, ta dig en titt på Zak George. 🙂

Zak George på sociala media

Youtube
Hemsida
Facebook

 

Hundliv – livsstil

Den 4 juni 2019 förlorade jag Försvarsmaktens Ella till ålderskrämpor och juvertumörer.

 

Den 12 februari 2020 åkte jag till Skåne fram och tillbaka på en dag för att hämta hem min nya hundvalp, Boyo.

 

Följ mig på resan med att uppfostra en valp till en jättehäftig hund!

 

Välkommen!
/Malinka P.

Hundfolk

Detta är personer och/eller organisationer som jobbar på ett sätt som överensstämmer med min egen filosofi om vad som gynnar relationen mellan människa/hund på bästa sätt.

 

Translation

Arkiv
Kategorier